Verantwoord stoken begint bij het gebruik van droog hout. Maar hoe droog moet hout dan zijn? En hoe droog je het beste?

Het gebruik van goed en droog stookhout is van groot belang. Goed stookhout bevat niet meer dan 15% restvocht. Ligt dit percentage hoger dan is het te nat om te stoken is de kans op eventuele overlast groter. Wanneer hout gekapt wordt bevat het 60% tot 80% vocht. Dit vocht zijn groeisappen en die groeisappen branden niet. Sterker nog, hout kan pas brandbare gassen vrijgeven als het restvocht is verdampt. En dat verdampen gebeurt bij 100°C, terwijl de brandbare gassen pas vrijkomen bij een 150°C.

Waarom geen nat hout stoken in de houtkachel

Dat te nat hout slecht brandt komt omdat het verdampen van de groeisappen heel veel energie kost. Stookhout hoeft maar 20% te nat te zijn om 50% van de calorische waarde te verliezen. Met nat hout wordt het dus erg lastig om de kachel goed te laten branden. Het verbrandingssysteem komt nauwelijks op temperatuur en zorgt zo voor veel rookontwikkeling wat kan leiden tot overlast. Kortom, bij te nat komt het vuur langzamer op gang en is de kans op overlast groter. En daarbij is het stoken van nat hout slecht voor je kachel.

‘De aandacht die je aan je stookhout geeft, is de warmte die je terugkrijgt van je kachel’.

Hoe droog je hout?

Goed stookhout komt uit het houthok en heeft daar 2 jaar nodig om te drogen. Het helpt enorm als de wind er goed bij kan. Een beetje regen kan geen kwaad. Het waait tenslotte vaker dan dat het regent en van een regenbui blijft stookhout net zomin nat als de was aan de lijn.

Hoe bouw ik een goed houthok?

Het ideale houthok voldoet aan vier criteria: de wind kan er goed doorheen, staat 20 tot 30cm van de grond, heeft meerdere compartimenten van ieder maximaal 1,5m3 en beschermt het hout met een simpel dakje tegen regen en sneeuw. Bekijk hier de werktekening om de perfect hout opslag zelf te maken: Houtopslag-DIY-maken. Gebruik de tekening om je eigen houthok te maken