De Groene Stoker is er van overtuigd dat het overgrote deel van alle overlast door houtstook wordt veroorzaakt door niet-groene stokers. Die noemen wij het liefste ‘onruststokers’ omdat onrust en zorg datgene is dat ze teweegbrengen. Dat doen ze veelal door het stoken van nat hout, bewerkt of gelakt hout of zelfs afval.

De Groene Stoker is er van overtuigd dat het overgrote deel van alle overlast door houtstook wordt veroorzaakt door niet-groene stokers. Die noemen wij het liefste ‘onruststokers’ omdat onrust en zorg datgene is dat ze teweegbrengen. Dat doen ze veelal door het stoken van nat hout, bewerkt of gelakt hout of zelfs afval. Groene stokers willen hun omgeving niet tot last zijn… uit een gevoel van verantwoordelijkheid èn uit eigenbelang. Als we over 20 jaar nog steed groen willen stoken, dan kan dat alleen maar op een groene manier. De onrusstokers verpesten het voor de rest, omdat publiek en media alle vormen van houtstook over één kam scheren.

Waaruit bestaat de overlast nu eigenlijk?
Na het raadplegen van diverse bronnen, wordt duidelijk dat barbecuen, vuurkorven en vreugdevuren de meest belangrijke oorzaken zijn van houtrookoverlast. Bij het verbranden van hout buiten bereikt het vuur maar zelden een zodanig hoge verbrandingstemperatuur dat er geen rook ontstaat. Dit is logisch omdat het vuur steeds wordt afgekoeld door de wind en buitentemperatuur die vrij spel heeft in de buitenlucht. Een houtvuur dat buiten wordt gestookt in een buitenkachel met rookgasafvoer daarentegen bereikt die hoge temperaturen wel en veroorzaakt dus ook nauwelijks of geen overlast.

Wat gebeurt er nu eigenlijk in een kachel?
Een blok hout is eigenlijk een blok opgeslagen zonne-energie. In het hout is gas opgeslagen, dat vrijkomt bij een bepaalde temperatuur en dan ontbrandt. Als alle gas is verbrandt, resteert slechts een klein beetje as, dat bestaat uit onbrandbare mineralen (lees hier welke precies)