Veel mensen denken dat in een houtvuur het hout brandt, maar dat is helemaal niet zo. We leggen het u graag uit.

Wat een vuur is, kunnen we het beste uitleggen aan de hand van de vuurdriehoek. Vuur is een reactie tussen een gas en zuurstof bij een bepaalde temperatuur. Gas, zuurstof en temperatuur. Kloppen ze alle drie, dan is er vuur. Vandaar de vuurdriehoek.

Bij een houtvuur brandt dus niet het hout, maar een gas. Een gas dat in het hout zit. Dat kunt u trouwens mooi zien als u goed kijkt naar een houtvuur. De vlam zweeft vaak net boven het hout. Het gas brandt. Een stuk brandhout is dus eigenlijk een soort gastankje. Mooi is dat, hè?!. In een stuk hout zit een brandbaar gas opgeslagen. Maar er zit alleen geen kraan aan dit gastankje. Hoe krijg je dan dat gas eruit?

Het hout moet verhit worden om het gas eruit te krijgen. Dat lukt al bij ongeveer 150°C. Leg maar eens een stukje brandhout in uw keukenoven bij 150°C en u zult zien dat het langzaam bruin en later zwart wordt. Het verkoolt, de brandbare koolstof komt vrij als gas. Als dat gas niet brandt, verdwijnt het als rook. Niet te heet stoken hoor die oven. Is zonde van de oven en de hele keuken staat onder de rook. Uw oven zou tot ongeveer 400°C moeten worden opgestookt om een vuur te krijgen. Bij 400°C reageren gas en zuurstof. Bij 400°C is de vuurdriehoek compleet.

Best een flink verschil, vindt u niet? 250°C verschil tussen 150°C en 400°C. Vandaar dat een vuur altijd eerst rookt voordat het vlam vat. De uitspraak “Waar rook is, is vuur” klopt dus niet helemaal. Beter zou zijn “Waar rook is, is het in ieder geval 150°C, maar nog net geen 400°C”. Krijg die maar eens op een tegeltje.

Ook in de toekomst blijven genieten van houtvuur? Teken dan de steunpetitie.