Onderzoek heeft aangetoond dat mensen zich het prettigst voelen in een kamer waar ze vanaf hun tenen tot hun borst verwarmd worden en waar de lucht die ze inademen niet te ‘zwaar’ is. Wat voor soort kachel past daar nu het beste bij? Dat hangt van veel factoren af, zoals de hoogte van de ruimte, de mate waarin de ruimte is geïsoleerd, de luchtvochtigheid, maar ook van de persoonlijke voorkeuren van de bewoners.

Wat is stralingswarmte?

Er is sprake van stralingswarmte als hitte in de vorm van onzichtbaar licht wordt uitgestraald. Deze straling verplaatst zich door de lucht totdat ze door een voorwerp wordt opgenomen. Als gevolg van de stralingswarmte wordt dit voorwerp opgewarmd. Stralingswarmte wordt als zeer aangenaam ervaren (vergelijkbaar met de warmte van de zon), maar de verspreiding van stralingswarmte over de gehele ruimte gaat minder gelijkmatig dan met convectiewarmte.

Onder andere speksteen houtkachels geven stralingswarmte af. Door de stralen van de kachel warmen de mensen, oppervlakken en voorwerpen in een kamer heel snel en direct op. Ze creëren een gelijkmatige warmte, zodat het hele lichaam lekker warm aanvoelt. Deze warmte is te vergelijken met de warmte van een menselijke knuffel.

Wat is convectiewarmte?

Bij convectiewarmte wordt er koude lucht onder de kachel aangezogen. Deze lucht wordt vervolgens verwarmd tussen de dubbele zijwanden en aan de bovenkant weer vrijgegeven. De warmte stijgt naar het plafond en wordt dan geleidelijk naar beneden ‘gedrukt’. Dit betekent dat de ruimte van bovenaf wordt verwarmd en onderaan dus langer koud blijft. Dit is heel handig als u de houtkachel dichterbij brandbare voorwerpen wilt plaatsen of geen brandvaste muur achter de houthaard heeft.

Bij veel haarden en kachels is er sprake van een combinatie van stralingswarmte en convectie. Aan de voorkant straalt het vuur warmte uit door de glazen deur. Aan de achterkant zijn meestal convectieplaten geplaatst om de muur te beschermen.

Ervaar de verschillende soorten warmte

Het verschil tussen de ze soorten warmte moet u zelf ervaren. Aan de hand van deze ervaring kunt u dan kiezen welke soort warmte (en houtkachel) het beste bij u past.

Leer hier nog meer over de verschillende soorten warmte.

Ook in de toekomst blijven houtstoken? Teken dan de steunpetitie Houtvuur.