ONS TEAM

Maak kennis met het team van De Groene Stoker

Ed de Jong

Voorzitter De Groene Stoker

Mijn naam is Ed de Jong, geboren in 1953 en wonend in Amersfoort. Sinds december 2020 ben ik voorzitter van de stichting de groene stoker. In 2019 ben ik gestart met het stoken van hout in mijn Jydepesjen Sensa houtkachel. Dit enerzijds als aanvulling op mijn vloerverwarming en anderzijds gewoon voor de gezelligheid.

Ik werd getriggerd door alle negatieve publiciteit over houtstook. Ik realiseer me dat bij onvoldoende kennis van houtstook je zomaar overlast kan veroorzaken. Bij gebruik van de juiste middelen is overlast echt niet nodig. Daarom zet ik mij als voorzitter in voor de goede stoker die de juiste middelen gebruikt om efficiënt te stoken.

Nanno Bolt

Bestuurslid De Groene Stoker

Mijn naam is Nanno. Ik ben rond een halve eeuw oud en woon op de Veluwezoom. Vanuit mijn bestuursfunctie bij De Groene Stoker draag ik graag bij aan bewuste houtstook. Hierin vind ik het belangrijk dat overlast beperkt wordt. Belangrijke voorwaarden daarvoor zijn het gebruiken van een gekeurde EcoDesign kachel en het gebruiken van de juiste stookmethode. Maar daarmee ben je er als Groene Stoker nog niet. Welk hout moet je gebruiken, welke maat van kloven en hoe sla je brandhout op voor de juiste droging zijn net zo belangrijk. Graag kom ik in gesprek met de leden om hierin te adviseren.

Inge van der Vaart

Secretaris De Groene Stoker

Mijn naam is Inge van der Vaart en ik ben de secretaris van De Groene Stoker. Ik verzorg de correspondentie en de boekhouding van De Groene Stoker. Ik vind het belangrijk om duidelijk te maken dat ‘verantwoord’ stoken heel belangrijk is, ben zelf in het bezit van 2 houtkachels.

Ik ben 47 jaar en woon samen met mijn man en 2 zoons van 16 en 13 jaar in het mooie Nijkerk. In mijn vrije tijd wandel en zing ik graag. Ik ben lid van een Gospelkoor en geniet daar met volle teugen van.

Freek Hazejager

Bestuurslid De Groene Stoker

Mijn naam is Freek Hazejager, 75 jaar oud en ik woon in Wijk bij Duurstede.

Al mijn hele leven ben ik gek op een vuurtje stoken. Dit is begonnen in mijn jeugd in Den Haag. Met oud en nieuw waren er bijna overal behoorlijke vuren.

Die liefde voor vuur is altijd gebleven en in alle huizen waarin ik heb gewoond zat een open haard. In het eerste huis heb ik hem zelf met vallen en opstaan gemetseld. Dat was begin jaren 70. In ons huidige huis zat ook een open haard. Die hebben wij in 2010 om laten bouwen tot een gesloten houtkachel. Vanaf dat moment ben ik begonnen met het zoeken naar betaalbaar of liefst gratis hout. Dit is nu zo ver dat we met een groepje van 4 vrienden elk jaar op jacht gaan naar betaalbaar stook hout. Over het algemeen lukt dit aardig. Per jaar oogsten we ongeveer 10 kuub. We kunnen nu veilig bomen om zagen en tot stookhout kloven. Hiervoor hebben we een tweetal ketting zagen en een klover tot onze beschikking. Ik ben dus redelijk verslaafd aan hout stoken en doe dat het liefst op een verantwoorde manier.

Niet al te lang geleden kwam ik De Groene Stoker tegen op internet. Dit is een club naar mijn hart. Dus ik was snel “vriend”. In een nieuwsbrief werd gevraagd naar bestuursleden. Na een gesprek met de voorzitter heb ik een bestuursvergadering bijgewoond met als resultaat dat ik nu mag behoren tot het bestuur van De Groene Stoker.
Een prachtig platform wat veilig en verantwoord hout stoken voor staat.
Ons doel is om een krachtige community te bouwen. Zodat verantwoord hout stoken als milieu vriendelijke traditie kan worden voortgezet.

Wist u dat de mens het vuur sinds meer dan 400.000 jaar beheerst en de ontwikkeling van onze beschaving zonder vuur ondenkbaar is?

Uit passie voor houtvuur

Het bestuur van Stichting De Groene Stoker bestaat alleen uit actieve vrijwilligers met een passie voor houtvuur. Onze bestuursleden vinden het belangrijk om naast hun baan en gezinsleven dé gezamenlijke doelen te bereiken.

Wil jij ook wat betekenen voor De Groene Stoker? Neem dan contact op met ons.