Veelgestelde vragen

1. Wat is De Groene Stoker?

Als stichting behartigen we de belangen van de verantwoorde houtstoker. Samen maken we ons sterk om ook in de toekomst op een verantwoorde manier te blijven genieten van houtvuur.

De Groene Stoker (DGS) is een stichting die bestaat uit particuliere stokers met een passie voor houtvuur. Samen maken we ons sterk om duurzame houtstook steeds breder onder de aandacht brengen. En brengen we continu een positieve boodschap over het gebruik van hout als energiebron voor (sfeer)warmte. Dit doen we allemaal voor én door consumenten. DGS wil dat houtstook  in de toekomst op een verantwoorde manier mogelijk blijft en brengt consumenten samen om deze boodschap uit te dragen.

2. Hoe is de stichting opgebouwd?

De Groene Stoker is nog een relatief jonge stichting, maar timmert hard aan de weg. Zowel het bestuur als de leden (vrienden van DGS) zijn allemaal consumenten met een gedeelde passie: houtstoken. Momenteel wordt de stichting geleid door 4 bestuursleden en gesteund door ruim 1250 particuliere leden die zich vriend van De Groene Stoker mogen noemen.

3. Waar staat De Groene Stoker voor?

Wij staan ervoor om consumenten om de houtstokers in Nederland op een verantwoorde manier te laten genieten van houtvuur. Dit doen we door:

 • Onze liefde voor het stoken van hout te delen
 • Onnodige overlast en gezondheidsrisico’s te voorkomen
 • Een saamhorigheidsgevoel te creëeren en stokers samen te brengen in één platform
 • (Social) media te zien als kans om te reageren op ontwikkelingen, feiten en fabels
 • Het belang van de consument als houtstookliefhebber te behartigen

1. Wat is de reden van het opzetten van de petitie houtvuur?

De Groene stoker is van mening dat houtvuur verbindt. Al eeuwenlang gebruiken mensen vuur om zich mee te verwarmen, om op te koken en om samen gezelligheid te beleven. Een eerste levensbehoefte! Als houtstokers in Nederland willen we ruimte hebben én houden om te stoken. Juist in deze tijd snakken we als mens naar gezelligheid. Om dit vuurtje, op een verantwoorde manier, brandend te houden, zijn we als stichting de petitie houtvuur gestart.

Als jij net als wij van mening bent dat houtvuur en dus het stoken van je houtkachel in Nederland behouden moet worden, zet dan een handtekening onder de petitie houtvuur.

2. Wat gaat er gebeuren met alle ondertekeningen?

De duizenden handtekeningen die voor deze steunpetitie verzameld worden, gaan we samen naar Den Haag brengen. We bieden het aan bij de Tweede Kamer en bewijzen zo dat liefhebbers van houtvuur echt werk maken van goed en verantwoord stoken!

3. Hoe wordt er omgegaan met mijn gegevens?

Daar kunnen we heel kort over zijn. Wij hechten veel waarde aan jouw privacy. Daarom gebruiken we jouw gegevens uitsluitend voor de petitie. Wanneer je de petitie ondertekent, dien je de ondertekening en je gegevens te bevestigen (Opt-in procedure). Na het ondertekenen ontvang je nog twee mailings en dan is het klaar en gebruiken wij je gegevens verder nergens meer voor en ontvang je van ons niets meer.

Daarbij worden je gegevens worden niet gedeeld met derden. Wij bieden alleen alle ondertekeningen aan bij de Tweede Kamer. Je mailadres zal dan niet gedeeld worden. Middels deze manier van werken conformeren wij ons aan de in Nederland geldende richtlijnen van AVG op het gebied van het ondertekenen van een petitie.

1. Waarom vrienden van DGS worden?

Als vriend van De Groene Stoker maak je niet alleen onderdeel uit van onze grote familie die liefde voor houtstook deelt. Nee, we delen ook graag onze kennis met jou als houtstoker én behartigen je belangen.

2. Wat zijn de voordelen van de vriendschap?

Door vriend te worden maak je gratis deel uit van onze familie en profiteer je als houtstoker van de voordelen die daarbij horen zoals:

 • het behartigen van jouw belangen als stoker
 • gratis tips en adviezen
 • leuke (digitale) verrassingen en voordelen

3. Wat kost het?

Helemaal niets, de vriendschap met De Groene Stoker is gratis.

4. Hoe vrijblijvend is de vriendschap?

De vriendschap met De Groene Stoker is geheel vrijblijvend. Er zijn geen kosten aan verbonden. Nu niet en in de toekomst ook niet. We waarderen namelijk jouw steun en willen er alles aan doen dat jij en alle andere houtstokers in Nederland op een verantwoorde manier de houtkachel gaat stoken.

5. Wat mag ik verwachten van de vriendschap?

We behartigen de belangen van jou als houtstoker en geven je gratis adviezen en tips over verantwoord stoken. Deze tips en adviezen versturen we uitsluitend digitaal. En we beloven je gegevens niet te gebruiken voor commerciële doeleinden.

6. Hoe kan ik mijn vriendschap beëindigen?

Opzegging van het vriendschap door de deelnemer kan ter alle tijden. Dit kan alleen digitaal (via het contactformulier op de website of via de e-mail: marketing@degroenestoker.nl). Graag onder vermelding van voornaam, achternaam, woonplaats, geboortedatum en een eventuele reden voor het opzeggen van de vriendschap.

1. Waarom donateur van De Groene Stoker worden?

Er is veel te doen rondom houtstook, dit kunnen we voorkomen door Nederland schoner te leren stoken. Om dit realiseren én de belangen van houtstokers blijvend te kunnen behartigen, is financiële ondersteuning noodzakelijk. Daarom vragen we houtstokers (vrienden van DGS) ook donateur te worden en ons financieel te steunen.

2. Wat gaan we doen met jouw donatie?

De Groene Stoker maakt zich sterk om duurzame houtstook steeds breder onder de aandacht brengen in Nederland. Dit doen we onder andere door continu een positieve boodschap over het gebruik van hout als energiebron voor (sfeer)warmte te brengen. En we zien (social) media als kans om te reageren op ontwikkelingen, feiten en fabels.

Jouw donatie wordt gebruikt voor onder andere:

 • (social) media activiteiten
 • het opzetten van voorlichtingscampagnes gericht verantwoord hout stoken
 • Promotiemateriaal in de vorm van folders en flyers
 • Het bijhouden en optimaliseren van onze website

3. Is er een minimaal bedrag dat ik moet overmaken?

Nee er zit minimum vast aan jouw donatie. Elke euro is van harte welkom en helpt ons in de strijd om houtstook in een positief daglicht te zetten.

4. Kan ik ook zelf geld overmaken via internetbankieren?

Ja, dat is mogelijk. Je kan het geld over maken naar IBAN rekeningnummer: NL21RABO0330789465T. Wil je bij het overmaken je naam en adres invullen bij omschrijving / betalingskenmerk? Dan weten wij van wie de gift komt en kunnen we je laten weten dat je gift goed is ontvangen. Onze dank voor jouw steun is nu al groot.

6. Heb je nog vragen over jouw donatie?

Is nog niet alles duidelijk en heb je nog vragen over je donatie? Vraag het ons gerust en stuur ons een berichtje via het contactformulier of mail ons (marketing@degroenestoker.nl).

1. Zijn er ook positieve berichten gepubliceerd over houtstook?

Jazeker! Alhoewel de meeste aandacht in de media rondom houtstook negatief is, wordt er met regelmaat ook positieve berichten gepubliceerd in Nederland en daarbuiten. Bij De Groene Stoker proberen wij de balans een beetje terug te brengen. Hieronder een greep…

 

Steunpetitie voor verantwoord hout stoken – De Houtkrant- 15-1-21

De Groene Stoker start steunpetitie – Milieu Compact – 12-1-21

Steunpetitie verenigt houtstokers – Baarnsche Courant – 12-20

Houtstokers zijn klagen zat en komen met een petitie- Brabants Dagblad – 22-12-20

Efficiënte kachels leiden onder biomassahysterie – Dagblad v/h Noorden 17-12-19

Verantwoord hout stoken kan wel – Down to earth 4-11-19

Red het kampvuur van de moraalridders – NRC 26-9-19

Bomen oplossing klimaatprobleem – Nu.nl 5-7-19

Hakken, zagen en stoken – Italië Magazine

Hout stoken in Arnhem aan banden gelegd – Omroep Gelderland 12-02-19

Brandhout, hou het droog – Landbouwleven.be 20-11-18

6 x warmte in een Amsterdams Café – Het Parool 26-10-18

Bos is beste technologie om klimaat te regelen – mo.be 07-10-18

Mijn kachel maakt mij gelukkig – Trouw 6-10-18

Veel gezondheidswinst mogelijk door oude houtkachels sneller te vervangen – nvde.nl 18-09-18

Overlast houtstook valt erg mee – Barneveldse Krant 12-6-18

Vanwaar die ophef? Onze lucht is schoner dan ooit. – Eindhovens Dagblad 27-4-18

Blog “Marjolein in het klein” – 14-2-18

‘Het is perfect mogelijk om te verwarmen op hout zonder te vervuilen’ Knack.be-02-02-17

Is mijn houtkachel echt zo slecht voor me? – The Telegraph – 26-02-16

1. Hoe ziet het profiel van een Groene Stoker eruit?

Dit profiel kunnen wij het beste schetsen aan de hand van een ingezonden brief van een van onze leden:

”In mijn huis heb ik een open haard, die was standaard ingebouwd. Omdat wij het stoken leuk vonden, maar de problemen met een open haard onderkenden, niet alleen wat verbranding betreft, maar ook wat betreft veiligheid, hebben wij ruim 10 jaar geleden een inbouwkachel gekocht. Hele verbetering, wat rendement betreft en we konden nu ook de kachel veilig laten branden wanneer we niet in de kamer waren.

Maar het stoken werd hoe langer hoe leuker en 2 jaar geleden heb ik de open haard dicht laten maken en de kachel vervangen door een vrijstaande houtkachel. Heel mooi, maar dat hoef ik niet uit te leggen denk ik. Beter rendement, fijnere warmte ervaring en voorbereid om de nieuwe Europese wetgeving.

Ik zie de problemen met hout stoken wel degelijk, maar ik zie ook de mogelijkheden. Ik vind dat ik als stoker mijn best moet doen om zo netjes mogelijk te stoken om de overlast zo laag mogelijk en aanvaardbaar te houden. Ik ga ook gesprekken met de anderen of buren niet uit de weg, maar ik moet zeggen dat ik weinig negatieve reacties krijg. De negatieve reacties die ik krijg neem ik wel serieus. Iemand die tegen houtrook is heeft net zoveel recht om serieus genomen te worden als iemand die wel graag stookt.

Ik probeer ook het milieu zo min mogelijk te belasten, door regionaal hout te gebruiken dat sowieso vrij komt van boom onderhoud. Tot nu toe kloof ik het zelf en wanneer het nodig is kan ik ook zagen en ik heb altijd niet gedroogd hout wat ik 2 jaar, in ieder geval 2 zomers, laat drogen, en ik check de vochtigheidsgraad. Ik ben uit principe tegen oven gedroogd hout, omdat je daarmee primaire brandstof verbruikt die je ook voor directe verwarming kan gebruiken. Ik heb ook moeite met hout dat uit Oost Europa, of iets dergelijks, te halen want van die transportvervuiling word je ook niet vrolijk. Ik heb wel het voordeel dat ik 7 m3 op kan slaan, die mogelijkheden heeft niet iedereen.

Kort gezegd, ik ben een hobby stoker, maar ik probeer het wel goed en met minimale overlast te doen, met de lust van de aangename warmte en een oog voor de problemen.”

1. Heeft u een vraag waarop u geen antwoord heeft kunnen vinden?

Stuur dan een mail aan onze redactie (info@degroenestoker.nl) en wij gaan voor u op zoek naar het antwoord.