Veelgestelde vragen

1. Wat is het verschil tussen capaciteit en rendement?

De capaciteit wordt bepaald door de hoeveelheid brandstof waarmee een verbrandingstoestel wordt gevuld. Rendement is het percentage van de hoeveelheid warmte die daadwerkelijk wordt afgegeven aan de ruimte, ten opzichte van het ingebracht vermogen van een toestel.

2. Wat geeft een hoger rendement? Open of dicht?

Een dichte haard of kachel geeft altijd een hoger rendement. Bij een dichte kachel of haard kan het vuurt goed zijn warmte vasthouden, dit in tegenstelling tot een open haard of vuur. Die warmte heeft het vuur nodig om goed en rookvrij te kunnen branden.

3. Wat geeft meer warmte: hout of gas?

Bij verbranding van hout komt meer warmte vrij dan bij verbranding van gas (hogere calorische waarde). Dit wil niet zeggen dat een gashaard niet meer warmte kan geven dan een houthaard. De capaciteit hangt af van de hoeveelheid brandstof die je verbrandt.

1. Waar moet de uitmonding van een rookkanaal aan voldoen?

Een rookkanaal voor een houtgestookte kachel of haard moet in de meeste gevallen circa 50 cm boven de nok uitsteken, zodat er geen hinder is voor de omgeving en er gegarandeerde trek is.

2. Mag een afvoer direct door de gevel worden afgevoerd?

Een rookkanaal voor vaste brandstoffen (hout, kolen en pallets) dient altijd verder omhoog worden gevoerd en kan dus niet bij de gevel stoppen. Een rookkanaal buiten langs de gevel voeren tot boven het hoogste punt van de woning (nok) is geen probleem, wel dient hiervoor in de meeste gevallen een aanvraag te worden gedaan bij de welstand van de desbetreffende gemeente. Kijk voor meer informatie op www.omgevingsloket.nl of doe navraag bij uw gemeente.

1. Ik wil een nieuwe houtkachel kopen. Aan welke eisen moet die voldoen?

Er is veel onzekerheid bij mensen over de aanschaf van een houthaard. Wij krijgen veel vragen als “Mag ik straks nog wel een houtkachel stoken, welke regels gelden er eigenlijk en waar moet ik allemaal op letten bij de installatie? Er zijn meer antwoorden op deze vragen. We zetten ze in een apart artikel op een rijtje.

2. Kun je een houtkachel ook open branden?

Op een enkele uitzondering na, is een houtkachel bedoeld om dicht te gebruiken. De hoeveelheid techniek die in het product zit om een hoog rendement te behalen (waardoor er onder andere een schone verbranding ontstaat) bemoeilijkt het open stoken van een houtkachel.

3. Kan de afzuigkap aan?

Het branden van een houthaard of -kachel wordt altijd beïnvloed door het inschakelen van een afzuigkap. Een vakkundig installateur van de haard of kachel zal in veel gevallen een luchtaanvoer maken, voor de hoeveelheid lucht die de haard of kachel verbruikt. Toch zal het gebruik van de afzuigkap bijna altijd van invloed zijn op het vuur, zodra de haard of kachel geopend wordt (bijvoorbeeld tijdens het bijvullen van hout).

4. Beïnvloedt een haard of kachel mijn thermostaat?

Door de warmte die een haard afgeeft, zal deze vroeg of laat altijd uw thermostaat beïnvloeden. Hoe groter de afstand tussen de haard en de thermostaat, des te langer duurt het. Hoe meer capaciteit een haard heeft des te sneller zal de thermostaat beïnvloed worden. Een oplossing hiervoor kan zijn om met meerdere thermostaten te werken, waardoor je evengoed gebruik kunt maken van de cv, voor andere ruimtes (slaapkamer, badkamer, hal etc.).

5. Hoe voorkom ik vieze plekken door bouwvocht?

Bij een nieuw gemetselde schouw of na een verbouwing, minimaal 6 weken wachten voordat u gaat stoken. Het bouwvocht moet namelijk geheel verdwenen zijn uit wanden, vloer en plafond. Het vertrek waar de haard of kachel staat moet goed worden geventileerd.

1. Deze mail ontvingen we van een groene stoker

In mijn huis heb ik een open haard, die was standaard ingebouwd. Omdat wij het stoken leuk vonden, maar de problemen met een open haard onderkenden, niet alleen wat verbranding betreft, maar ook wat betreft veiligheid, hebben wij ruim 10 jaar geleden een inbouwkachel gekocht, een Barbas Panalux. Hele verbetering, wat rendement betreft en we konden nu ook de kachel veilig laten branden wanneer we niet in de kamer waren.

Maar het stoken werd hoe langer hoe leuker en 2 jaar geleden heb ik de open haard dicht laten maken en de kachel vervangen door een Harrie Leenders Mats. Heel mooi, maar dat hoef ik niet uit te leggen denk ik. Beter rendement, fijnere warmte ervaring en voorbereid om de nieuwe Europese wetgeving die over een jaar of 5 gaat komen.

Ik zie de problemen met hout stoken wel degelijk, maar ik zie ook de mogelijkheden. Ik vind dat ik als stoker mijn best moet doen om zo netjes mogelijk te stoken om de overlast zo laag mogelijk en aanvaardbaar te houden. Ik ga ook gesprekken met de anderen of buren niet uit de weg, maar ik moet zeggen dat ik weinig negatieve reacties krijg. De negatieve reacties die ik krijg neem ik wel serieus. Iemand die tegen houtrook is heeft net zoveel recht om serieus genomen te worden als iemand die wel graag stookt.

Ik probeer ook het milieu zo min mogelijk te belasten, door regionaal hout te gebruiken dat sowieso vrij komt van boom onderhoud. Tot nu toe kloof ik het zelf en wanneer het nodig is kan ik ook zagen en ik heb altijd niet gedroogd hout wat ik 2 jaar, in ieder geval 2 zomers, laat drogen, en ik check de vochtigheidsgraad. Ik ben uit principe tegen oven gedroogd hout, omdat je daarmee primaire brandstof verbruikt die je ook voor directe verwarming kan gebruiken. Ik heb ook moeite met hout dat uit Oost Europa, of iets dergelijks, te halen want van die transportvervuiling word je ook niet vrolijk. Ik heb wel het voordeel dat ik 7 m3 op kan slaan, die mogelijkheden heeft niet iedereen.

Kort gezegd, ik ben een hobby stoker, maar ik probeer het wel goed en met minimale overlast te doen, met de lust van de aangename warmte en een oog voor de problemen.

1. Heeft u een vraag waarop u geen antwoord heeft kunnen vinden?

Stuur dan een mail aan onze redactie (info@degroenestoker.nl) en wij gaan voor u op zoek naar het antwoord.