Veelgestelde vragen

1. Wat is De Groene Stoker?

Als stichting behartigen we de belangen van de verantwoorde houtstoker. Samen maken we ons sterk om ook in de toekomst op een verantwoorde manier te blijven genieten van houtvuur.

De Groene Stoker (DGS) is een stichting die bestaat uit particuliere stokers met een passie voor houtvuur. Samen maken we ons sterk om duurzame houtstook steeds breder onder de aandacht brengen. En brengen we continu een positieve boodschap over het gebruik van hout als energiebron voor (sfeer)warmte. Dit doen we allemaal voor én door consumenten. DGS wil dat houtstook  in de toekomst op een verantwoorde manier mogelijk blijft en brengt consumenten samen om deze boodschap uit te dragen.

2. Hoe is de stichting opgebouwd?

De Groene Stoker is nog een relatief jonge stichting, maar timmert hard aan de weg. Zowel het bestuur als de leden zijn allemaal consumenten met een gedeelde passie: houtstoken. Momenteel wordt de stichting geleid door 3 bestuursleden en gesteund door ruim 500 particuliere leden.

3. Waar staat De Groene Stoker voor?

Wij staan ervoor om consumenten en dus jou als stoker op een verantwoordelijke manier te laten genieten van houtvuur. De Groene Stoker:

  • Deelt de liefde voor het stoken van hout
  • Voorkomt onnodige overlast en gezondheidsrisico’s
  • Creëert een saamhorigheidsgevoel en brengt stokers samen in één platform
  • Ziet (social) media als kans om te reageren op ontwikkelingen, feiten en fabels
  • Behartigt het belang van de consument als houtstookliefhebber

1. Wat is de reden van het opzetten van de petitie houtvuur?

De Groene stoker is van mening dat houtvuur verbindt. Al eeuwenlang gebruiken mensen vuur om zich mee te verwarmen, om op te koken en om samen gezelligheid te beleven. Een eerste levensbehoefte! Als houtstokers in Nederland willen we ruimte hebben én houden om te stoken. Juist in deze tijd snakken we als mens naar gezelligheid. Om dit vuurtje, op een verantwoorde manier, brandend te houden, zijn we als stichting de petitie houtvuur gestart.

Als jij net als wij van mening bent dat houtvuur en dus het stoken van je houtkachel in Nederland behouden moet worden, zet dan een handtekening onder de petitie houtvuur. 

2. Wat gaat er gebeuren met alle ondertekeningen?

De duizenden handtekeningen die voor deze steunpetitie verzameld worden gaan we samen naar Den Haag brengen. We bieden het aan bij de Tweede Kamer en bewijzen zo dat liefhebbers van houtvuur echt werk maken van goed en verantwoord stoken!

3. Hoe wordt er omgegaan met mijn gegevens?

Daar kunnen we heel kort over zijn. Wij hechten veel waarde aan jouw privacy. Daarom gebruiken we jouw gegevens uitsluitend voor de petitie. Wanneer je de petitie ondertekent, dien je de ondertekening en je gegevens te bevestigen (Opt-in procedure). Na het ondertekenen ontvang je nog twee mailings en dan is het klaar en gebruiken wij je gegevens verder nergens meer voor en ontvang je van ons niets meer.

Daarbij worden je gegevens worden niet gedeeld met derden. Wij bieden alleen alle ondertekeningen aan bij de Tweede Kamer. Je mailadres zal dan niet gedeeld worden. Middels deze manier van werken conformeren wij ons aan de in Nederland geldende richtlijnen van AVG op het gebied van het ondertekenen van een petitie.

1. Wat zijn de voordelen van het lidmaatschap?

Met het lidmaatschap van De Groene Stoker maak je niet alleen onderdeel uit van onze grote familie die liefde voor houtstook deelt. Nee, we delen ook graag onze kennis met jou als houtstoker, we organiseren leuke en leerzame uitjes waar je aan kan deelnemen en we verrassen je af en toe met aantrekkelijke voordeelacties.

2. Wat kost het lidmaatschap?

Het eerste jaar van het lidmaatschap is volledig gratis. Op deze manier kan je vrijblijvend kennis maken met onze stichting. Ben je na een jaar nog steeds zo enthousiast over onze club? Dan bieden wij je de mogelijkheid om je lidmaatschap te verlengen voor slechts € 9,95 per jaar.

3. Hoe vrijblijvend is het lidmaatschap?

Het lidmaatschap van stichting De Groene Stoker is heel vrijblijvend. In het eerste jaar kan je vrijblijvend gratis kennismaken met onze club en profiteer je al van veel voordelen. Na dit jaar stopt je lidmaatschap automatisch en zit je nergens meer aan vast. Tenzij je er voor kiest om het lidmaatschap (tegen een kleine vergoeding) te verlengen.

4. Hoe kan ik mijn lidmaatschap beëindigen?

Opzegging van het lidmaatschap door de deelnemer kan ter alle tijden. Dit kan alleen digitaal (via het contactformulier op de website of via de e-mail: info@degroenestoker.nl). Graag onder vermelding van voornaam, achternaam, woonplaats, geboortedatum en een eventuele reden voor het opzeggen van het lidmaatschap.

5. Waar kan ik alle voorwaarden van het lidmaatschap vinden?

Wij hebben alle algemene voorwaarden van het lidmaatschap van onze stichting gebundeld en voor jou op een rij gezet. Dit document kan je hier vinden.

1. Zijn er ook positieve berichten gepubliceerd over houtstook?

Jazeker! Alhoewel de meeste aandacht in de media rondom houtstook negatief is, wordt er met regelmaat ook positieve berichten gepubliceerd in Nederland en daarbuiten. Bij De Groene Stoker proberen wij de balans een beetje terug te brengen. Hieronder een greep…

 

Steunpetitie voor verantwoord hout stoken – De Houtkrant- 15-1-21

De Groene Stoker start steunpetitie – Milieu Compact – 12-1-21

Steunpetitie verenigt houtstokers – Baarnsche Courant – 12-20

Houtstokers zijn klagen zat en komen met een petitie- Brabants Dagblad – 22-12-20

Fikkie stoken met kennis – LinkedIn 8-2-20

Efficiënte kachels leiden onder biomassahysterie – Dagblad v/h Noorden 17-12-19

Verantwoord hout stoken kan wel – Down to earth 4-11-19

Red het kampvuur van de moraalridders – NRC 26-9-19

Bomen oplossing klimaatprobleem – Nu.nl 5-7-19

Hakken, zagen en stoken – Italië Magazine

NHK: we gaan collectief groen stoken – Veenendaalse Krant 22-03-19

Hout stoken in Arnhem aan banden gelegd – Omroep Gelderland 12-02-19

Brandhout, hou het droog – Landbouwleven.be 20-11-18

6 x warmte in een Amsterdams Café – Het Parool 26-10-18

Bos is beste technologie om klimaat te regelen – mo.be 07-10-18

Mijn kachel maakt mij gelukkig – Trouw 6-10-18

Veel gezondheidswinst mogelijk door oude houtkachels sneller te vervangen – nvde.nl 18-09-18

Overlast houtstook valt erg mee – Barneveldse Krant 12-6-18

Vanwaar die ophef? Onze lucht is schoner dan ooit. – Eindhovens Dagblad 27-4-18

Blog “Marjolein in het klein” – 14-2-18

Ministerie wijzigt emissie overzicht – Artikel op Duitse bouwwebsite – 17-01-18

‘Het is perfect mogelijk om te verwarmen op hout zonder te vervuilen’ Knack.be-02-02-17

Is mijn houtkachel echt zo slecht voor me? – The Telegraph – 26-02-16

1. Hoe ziet het profiel van een Groene Stoker eruit?

Dit profiel kunnen wij het beste schetsen aan de hand van een ingezonden brief van een van onze leden:

”In mijn huis heb ik een open haard, die was standaard ingebouwd. Omdat wij het stoken leuk vonden, maar de problemen met een open haard onderkenden, niet alleen wat verbranding betreft, maar ook wat betreft veiligheid, hebben wij ruim 10 jaar geleden een inbouwkachel gekocht, een Barbas Panalux. Hele verbetering, wat rendement betreft en we konden nu ook de kachel veilig laten branden wanneer we niet in de kamer waren.

Maar het stoken werd hoe langer hoe leuker en 2 jaar geleden heb ik de open haard dicht laten maken en de kachel vervangen door een Harrie Leenders Mats. Heel mooi, maar dat hoef ik niet uit te leggen denk ik. Beter rendement, fijnere warmte ervaring en voorbereid om de nieuwe Europese wetgeving die over een jaar of 5 gaat komen.

Ik zie de problemen met hout stoken wel degelijk, maar ik zie ook de mogelijkheden. Ik vind dat ik als stoker mijn best moet doen om zo netjes mogelijk te stoken om de overlast zo laag mogelijk en aanvaardbaar te houden. Ik ga ook gesprekken met de anderen of buren niet uit de weg, maar ik moet zeggen dat ik weinig negatieve reacties krijg. De negatieve reacties die ik krijg neem ik wel serieus. Iemand die tegen houtrook is heeft net zoveel recht om serieus genomen te worden als iemand die wel graag stookt.

Ik probeer ook het milieu zo min mogelijk te belasten, door regionaal hout te gebruiken dat sowieso vrij komt van boom onderhoud. Tot nu toe kloof ik het zelf en wanneer het nodig is kan ik ook zagen en ik heb altijd niet gedroogd hout wat ik 2 jaar, in ieder geval 2 zomers, laat drogen, en ik check de vochtigheidsgraad. Ik ben uit principe tegen oven gedroogd hout, omdat je daarmee primaire brandstof verbruikt die je ook voor directe verwarming kan gebruiken. Ik heb ook moeite met hout dat uit Oost Europa, of iets dergelijks, te halen want van die transportvervuiling word je ook niet vrolijk. Ik heb wel het voordeel dat ik 7 m3 op kan slaan, die mogelijkheden heeft niet iedereen.

Kort gezegd, ik ben een hobby stoker, maar ik probeer het wel goed en met minimale overlast te doen, met de lust van de aangename warmte en een oog voor de problemen.”

1. Heeft u een vraag waarop u geen antwoord heeft kunnen vinden?

Stuur dan een mail aan onze redactie (info@degroenestoker.nl) en wij gaan voor u op zoek naar het antwoord.