Pers

Persbericht

Steunpetitie verenigt houtstokers: ‘Houtstook verbindt’

De Groene Stoker start steunpetitie en geeft verantwoord hout stoken een stem

21 december 2020 – Na vele loze kreten tegen houtstook start stichting De Groene Stoker (DGS) een steunpetitie als tegengeluid. Als er op een verantwoorde manier gestookt wordt, is er namelijk geen onnodige overlast. De klachten en rapportages zijn te vaak gebaseerd op de slechtste voorbeelden waarin onverantwoord wordt gestookt. De Groene Stoker: “Houtvuur verbindt juist. Het brengt al eeuwenlang mensen samen om zich te verwarmen. Juist in deze tijd snakken we naar gezelligheid. Met een verantwoord gestookt vuur in de kachel voorzien we warme en sfeervolle winterdagen.”

De stokende consument zet de laatste jaren grote stappen als het gaat om beter stoken: vervuilende kachels worden de deur uit gedaan en vervangen voor moderne kachels, er is meer aandacht dan ooit voor verantwoord en schoon stoken en het RIVM meldt dat de lucht de afgelopen jaren fors schoner is gewonden in ons land. Toch blijven er moties en aantijgingen tegen houtstook verschijnen. Als vertegenwoordiger van alle houtstookliefhebbers stelt De Groene Stoker nu een grens. “Houtstokers hebben zich de afgelopen jaren flexibel en coöperatief opgesteld, maar nu is het genoeg. Door je aan de regels van schoon en verantwoord stoken te houden en rekening te houden met de weersomstandigheden, bezorg je niemand onnodig overlast.” De Groene Stoker start daarom maandag 21 december een petitie waaruit de steun voor houtstook zal blijken.

 Verantwoord, schoon stoken

De Groene Stoker spoort consumenten aan om verantwoord en schoon te stoken. Met een up-to-date kachel van hoogstaande kwaliteit, een goede installatie met nazorg, goed droog hout en stoken volgens de Zwitserse stookmethode vormt het stoken van hout geen onnodige overlast. Uit klachten blijkt vaak dat het ontbreekt aan een van de vier bovenstaande richtlijnen. “We roepen stokers ook op kritisch te kijken naar hun installatie en buren eens te vragen of zij werkelijk overlast ervaren. Vuur verbindt ons al eeuwenlang. Onnodige overlast mag ons niet uit elkaar drijven. Dus gun elkaar de sfeer en warmte en kijk om naar uw omgeving. Zo behouden houtstookliefhebbers hun passie.”

Over Stichting De Groene Stoker

Stichting De Groene Stoker bestaat uit stokers met een passie voor houtvuur en beschikt over een groot netwerk met liefhebbers en experts van houtstook. Er worden tips en adviezen gedeeld in de community. De Groene Stoker brengt stokers uit ons land samen in één platform en laat een positief geluid horen.

PETITIE HOUTVUUR
DOWNLOAD AFBEELDING

Neem contact op met de woordvoerder van De Groene Stoker

Voor persvragen of andere (interview)verzoeken kan contact opgenomen worden met onze woordvoerder.

CONTACT WOORDVOERDER