Geloof ons als we zeggen dat de aandacht die je geeft aan je stookhout, de warmte is die je terugkrijgt van je kachel.

Goed stookhout is droog en bevat niet meer dan 15% restvocht. Als het te nat is om te stoken, is het te nat van de groeisappen. Vers gekapt hout kan 60% tot 80% groeisappen bevatten en die groeisappen branden niet. Sterker nog, hout kan pas brandbare gassen vrijgeven als het restvocht is verdampt. Namelijk dat verdampen gebeurt bij 100°C, terwijl de brandbare gassen pas vrijkomen bij een 150°C.

Dat te nat hout slecht brandt komt omdat het verdampen van de groeisappen heel veel energie kost. Stookhout hoeft maar 20% te nat te zijn om 50% van de calorische waarde te verliezen. Met nat hout wordt het erg lastig om de kachel goed te laten werken. Het verbrandingssysteem komt nauwelijks op temperatuur. Zonde van de kachel en zonde van het stookhout.

Gebruik de tekening om je eigen houthok te maken

Goed stookhout komt uit het houthok en heeft daar 2 jaar nodig om te drogen. Het helpt enorm als de wind er goed bij kan. Een beetje regen kan geen kwaad. Het waait tenslotte vaker dan dat het regent en van een regenbui blijft stookhout net zomin nat als de was aan de lijn.

Het ideale houthok voldoet aan vier criteria: de wind kan er goed doorheen, staat 20 tot 30cm van de grond, heeft meerdere compartimenten van ieder maximaal 1,5m3 en beschermt het hout met een simpel dakje tegen regen en sneeuw. Bekijk hier de werktekening om de perfect hout opslag zelf te maken: Houtopslag-DIY-maken.

Geloof ons als we zeggen dat de aandacht die je geeft aan je stookhout, de warmte is die je terugkrijgt van je kachel.