Helaas zorgen houtkachels ook wel eens voor overlast. Jammer, want dit is doorgaans vrij eenvoudig te voorkomen door verantwoord te stoken. Een van de belangrijkste onderdelen van verantwoord stoken zijn de weersomstandigheden. De Groene Stoker geeft u hierbij graag advies.

Stoken onder ideale weersomstandigheden
Naast het stoken van goed hout en kennis van de juiste stooktechnieken zijn de weersomstandigheden belangrijk om op een verantwoorde manier te stoken. Door tijdens het stoken van hout rekening te houden met de weersomstandigheden kunt u eventuele overlast bij uw buren verminderen of vrijwel geheel voorkomen. Zo is het bij windstil en mistig weer minder verstandig om te stoken. In het ideale geval moet de kracht van de wind minimaal 2 zijn. Onder deze omstandigheden kan de rook verwaaien en blijft de eventuele vrijkomende geur niet hangen.

https://sfeerverwarmingsgilde.nl/stookalert/

Stookalert
Met behulp van een Stookalert, kunt u op eenvoudige wijze checken of u op een bepaald moment verstandig is om uw houtkachel te stoken. Het stookalert werkt als volgt:

Code Groen
De verwachte weersomstandigheden zijn prima om uw haard of kachel te stoken. Er staat een windje en het is niet mistig. U kunt genieten van een behaaglijk houtvuur zonder overlast, mits u verantwoord stookt. Belangrijk hierbij zijn de “Zwitserse Methode” om de kachel aan te steken, het stoken van goed en droog hout, een goede haard of kachel die voldoet aan de Ecodesign 2022 richtlijn en een schoon rookkanaal en regelmatig geveegd wordt.

Code Oranje
Deze weersomstandigheden hebben uw aandacht extra nodig. De meest moderne houtkachels kunnen waarschijnlijk wel gestookt worden onder deze weersomstandigheden. Indien u een (wat) oudere kachel heeft kan er onder deze weersomstandigheden, dus bij ‘Code Oranje’, overlast ontstaan en raden wij aan om uw houtkachel niet te stoken.

U vindt het stookalert van SVG ook onderaan de homepage van De Groene Stoker.