Verantwoord stoken? Het stoken van droog en schoon hout is hierbij een belangrijk onderdeel

Hou’t schoon en droog

Kleding hoort niet in de vaatwasser. Bewerkt en nat hout hoort niet in de houtkachel. Simpele regels waar wij als verantwoorde houtstokers graag aandacht voor vragen. Ook krantenpapier, karton of andere troep verwerk je niet in de haard. Het is slecht voor de houtstookinstallatie en het kan zorgen voor onnodige geur- en uitstootoverlast. Houtgestookte kachels en haarden zijn géén allesbranders. Je eigen gezondheid, de buurt en het milieu brengen we liever geen schade toe. Daarom stoken we alleen schoon en droog hout en dus op een verantwoorde manier.

Droog hout


Door alleen droog hout te gebruiken, minimaliseer je uitstoot en rook. Dit hout moet tenminste 2-3 jaar overdekt en aan de wind drogen en moet dus droog genoeg zijn. Doordat de vochtwaarde van het hout dan circa 15-20% is, haal je de volle energie uit het hout. Boven de 20% vochtwaarde verwarm je meer vocht in het hout tot stoom. Dat is erg energieverslindend en zorgt voor extra rook en fijnstofuitstoot. Daarnaast zorgt nat hout niet voor een mooi vlammenspel en is het slecht voor je kachel. Je kunt zelf de vochtwaarde meten met een vochtmeter. Ecopedia ligt dit uit in een handig filmpje: https://vimeo.com/294421911

houtvocht meten

Het meten van houtvocht kan met een speciale houtvochtmeter

Schoon hout


Naast de vochtwaarde van het hout, is het ook belangrijk dat het hout schoon en onbewerkt is. Zo voorkom je overlast. Bij de verbranding van hout dat is geverfd, gebeitst of geïmpregneerd, komen schadelijke zware metalen vrij. Ook het verbranden van lijm op hout kan voor gezondheidsklachten zorgen bij de stoker en bij de buren. Paraffinebriketten zijn niet verboden, maar het stoken hiervan kan voor ziekteverwekkende PAK’s zorgen. Vanzelfsprekend zijn papier en karton ook geen verantwoorde brandstoffen. Kijk daarom goed naar welk hout je stookt.

#watloopjenoutestoken


De gemeente Rotterdam stimuleert verantwoord hout stoken in hun nieuwe campagne ‘Wat loop je nou te stoken’, waarin cabaretier Richard Groenendijk het belang van goed hout uitlegt. Dat hout is hartstikke nat. Dat gaat een partijtje roken, dat wil je niet weten!
https://www.youtube.com/watch?v=zKmglxih2wA&feature=youtu.be

Steunpetitie


Schoon en droog stoken gaan we beter onder de aandacht brengen! De Groene Stoker start als club van verantwoorde stokers een steunpetitie voor de houtkachel. Hiermee geven we alle verantwoorde stokers én blije buren een stem. Doe je mee?

TEKEN DE PETITIE