Als ik mijn huis wil verwarmen, als ik energie wil opwekken als het donker is buiten, dan kies ik voor de energiebron hout. Ik zie mijn keuze als heel logisch en ik leg graag uit waarom.

Om te beginnen groeit deze energiebron, hout, in mijn tuin. Super handig en te voet bereikbaar. Alle jaren dat deze energiebron, deze boom, nodig heeft gehad groot genoeg te worden, was het een prachtig plaatje en een belangrijk onderdeel van het ecosysteem. Behalve dat mooie uitzicht ook een schuilplaats voor dieren en insecten, het hield de grond intact én produceerde zuurstof. Wat een apparaat.

Ook niet onbelangrijk is dat deze boom me niets kost. Af en toe een beetje onderhoud en dat kan ik zelf doen. Net zoals ik er ook zelf stookhout van kan maken. Daar heb ik helemaal niemand anders voor nodig. Het zou zelfs op spierkracht kunnen met alleen een bijl. Doe ik niet, maar kán wel.

Na twee jaar is mijn stookhout droog genoeg voor de kachel. Twee jaar in het houthok zonder risico op ontploffingen en gewoon tegen mijn huis. Ik heb als test eens zo’n stuk opgeslagen energie heel lang in de zon gelegd en ook eens van heel hoog op de grond gegooid. Er gebeurde niets! Sterker nog, als ik zo’n stuk hout op het vuur in de kachel gooi, komt de energie vrij op een manier die ik heel fijn vind en mijn gezin ook.

Voor een jaar warmte en gezelligheid heb ik 7-8m3 hout nodig. Dat is ongeveer een flinke eik. Ik heb dan wel een moderne kachel, een zuinige. Zo eentje met voorverwarmde zuurstof en warmte opslag. Ideaal.

Zoals ik het zie is er geen logischere keuze als het gaat om een draagbare bron van energie. Daarom kies ik hout.

Ed

Psst.. ook in de toekomst hout blijven stoken? Teken dat de steunpetitie.