Uit wetenschappelijke studies komt naar voren dat mensen die in het bezit zijn van een houtkachel zich beter gezonder, gelukkiger en succesvoller voelen dan mensen zonder.

De natuurlijke warmtestraling van een houtkachel heeft een zeer positief effect op het fysieke en mentale welzijn van ons als mens. Houtvuur creëert namelijk een aangename leefomgeving. En is daarbij een bron van gezondheid, veiligheid en ontspanning.

Studie mentaal en fysiek welzijn van kachelbezitters


Uit een recente Duitse studie* (“mentaal en fysiek welzijn van kachelbezitters”) komt naar voren dat 50% van de ondervraagde kacheleigenaren “het goed heeft”. Dit tegenover slechts 28,6% van de niet-eigenaars van houtkachels. 93% van de eigenaren beoordeelden hun gezondheid als “goed”. Terwijl dit bij niet-eigenaren, maar slechts 61,4% is. “Alles is in orde op dit moment” werd bevestigd door 98% van de eigenaren van: (slechts 87,1% van de niet-eigenaren).

De resultaten pleiten voor de aankoop van een houtkachel.


Om betrouwbare resultaten over het fysiek en mentaal welzijn te verkrijgen, werden kachelbezitters en niet-bezitters in heel Duitsland geïnterviewd. Dit met behulp van twee vragenlijsten. De “Freiburg Personality Inventory (FPI),” een test die de “stemming” van testgroepen in vergelijking met de totale bevolking mogelijk maakt. En de “gevoeligheidsvragenlijst”, die informatie verschaft over de vergelijkbaarheid van specifieke persoonlijkheidskenmerken van respondenten.

Bron: Instituut voor Ecologische Strategieën (München), de REAL Instituut (München), de Academie voor Duurzaam Bouwen e.V. (Tholey) en de Hogeschool voor Techniek en Economie van Saarland en het Saarland Ecologisch Centrum (Saarbrücken)

Zelfbewust, huiselijk en sociaal


De meerderheid van de ondervraagde kachelbezitters is tussen de 35 en 50 jaar oud. Ze voelen zich zelfverzekerd op het werk, houden van familie en kinderen en bovendien van de huiselijke harmonie. De houtkachel wordt beschouwd als een “zaak van het hart”. De meerderheid van de eigenaren ziet hun kachel als “mooi en gezellig”. Veel mensen komen tot rust bij hun kachel. En ze laden weer op voor de volgende uitdaging. En daarbij brengen velen er samen met het gezin en vrienden kostbare ‘quality time’ door.

Verlost van de waan van de dag


De wereld waarin we werken en leven staat bol van de hectiek. Na een drukke dag vol stress is het goed om onszelf bewust even ‘uit te zetten’. Tijd voor jezelf vrij maken om bij te komen en de batterij op te laden. Een persoonlijke time-out bij de houtkachel of -haard is ideaal om weer ‘te landen’.

Een natuurlijke warmtebron zorgt voor meer balans en kwaliteit van leven, geborgenheid en rust. Bovendien wil iedereen die de knusse warmte van een houtkachel op zijn lichaam heeft gevoeld, dit rustgevende gevoel niet meer missen. Een flikkerend vlammenspel. De geur van het bos. Warm licht. Het knisperende vuur. En vooral de rustgevende, diep doordringende straling, die een houtkachel afgeeft. Het zijn allemaal facetten die door veel mensen worden ervaren als stress verminderend en zeer ontspannend. Mensen raken door de meditatieve werking van een houtvuur snel verlost van de waan van de dag.

*De Groene Stoker heeft onderzoek gedaan naar de genoemde bronvermeldingen bij dit artikel. Het originele onderzoek hebben we echter niet terug kunnen vinden. Echter vele houtstokers zullen de positieve effecten van de houtkachel bevestigen. Wetenschappelijke onderbouwing kan mogelijk van meerwaarde zijn, daarom lijkt (vervolg)onderzoek relevant.

Wil jij ook in de toekomst blijven genieten van je houtkachel?


Dat fijne gevoel van het stoken van een houtkachel moeten we natuurlijk koesteren als houtstoker. Daarom is het van belang om je stem te laten horen als liefhebber van houtvuur. Teken hier de petitie. Hiermee geven we alle verantwoorde stokers én blije buren een stem. Doe je mee?