Een schonere verbranding van uw houtvuur kunt u bereiken door een simpele manier van aansteken. Deze manier wordt ook wel de Zwitserse methode genoemd. Grootvaders manier met kranten onder en daar bovenop een stapel hout is fout. Als je gebruik maakt van de nieuwe methode (het vuur van boven naar onderen laten branden) wordt het aantal schadelijke stoffen dat vrij komt sterk verminderd.

De Zwitserse methode zorgt ervoor dat het vuur na enkele minuten rookvrij is. Bij deze methode wordt er gebruik gemaakt van de zogenaamde aansteekfase. Wat u daarbij nodig heeft: 6 tot 8 stukken hout met een lengte die ruim smaller is dan uw haard, een hoogte en doorsnede van 3 tot 10 cm en een aanmaakblokje.

Stappenplan:

1. Zorg ervoor dat u droog en schoon hout gebruikt (zie ook elders). Zet de schoorsteenklep (indien aanwezig) en de luchtschuif van de haard of kachel helemaal open.

2. Plaats de stukken hout met de grootste diameter onderin (op een klein afstandje van elkaar). Hierop plaatst u kruislings wat dunnere stukken hout en daar weer kruislings bovenop de dunste stukken hout (aanmaakhoutjes). Helemaal bovenop legt u het aanmaakblokje. In de wat kleinere haarden legt u alle stukken gewoon in de lengte, maar altijd met wat ruimte, zodat de lucht daar makkelijker tussendoor kan gaan.

3. Steek het aanmaakblokje aan en het vuur brandt van boven naar onder. Dit brandt daardoor langer, is meer gecontroleerd en bovendien een stuk beter voor het milieu. De rookgassen die ontstaan onder het vuur stijgen langzaam en worden door de hitte van het vuur grotendeels verbrand.

4. Langzaam zal het vuur naar beneden trekken en de grote blokken die onder aan de stapel liggen aansteken tot u een prachtig vlammenspel ziet.

De Zwiterse houtstookmethode in beeld

Benieuwd naar hoe de Zwitserse houtstookmethode werkt? Kijk het in deze video!