De Groene Stoker is er van overtuigd dat het overgrote deel van alle overlast door houtstook wordt veroorzaakt door niet-groene stokers. Dat zijn houtstokers die stoken zonder enige kennis en zichzelf niet bewust zijn van hun eigen gedrag.

De Groene Stoker is er van overtuigd dat het overgrote deel van alle overlast door houtstook wordt veroorzaakt door niet-groene stokers. Wij noemen deze mensen het liefste ‘onruststokers’. Dit omdat onrust en zorg datgene is dat deze stokers teweegbrengen. Dat doen ze veelal door het stoken van nat hout, bewerkt of gelakt hout of zelfs afval. Groene stokers willen hun omgeving niet tot last zijn. Uit een gevoel van verantwoordelijkheid én uit eigenbelang. Als we over 20 jaar nog steeds willen stoken, dan kan dat alleen maar op een groene manier. De onrusstokers verpesten het voor de rest, omdat publiek en media alle vormen van houtstook over één kam scheren.

Waaruit bestaat de overlast nu eigenlijk?

Na het raadplegen van diverse bronnen wordt duidelijk dat barbecueën, vuurkorven en vreugdevuren de meest belangrijke oorzaken zijn van houtrookoverlast. Bij het verbranden van hout buiten bereikt het vuur maar zelden een zodanig hoge verbrandingstemperatuur dat er geen rook ontstaat. Dit is logisch omdat het vuur steeds wordt afgekoeld door de wind en buitentemperatuur die vrij spel heeft in de buitenlucht. Een houtvuur dat binnen wordt gestookt in een houtkachel met een rookgasafvoer bereikt, mits goed gestookt, daarentegen die hoge temperaturen wel. En veroorzaakt dus ook nauwelijks of geen overlast.

Wat gebeurt er nu eigenlijk in een kachel?

Een blok hout is eigenlijk een blok opgeslagen zonne-energie. In het hout is gas opgeslagen, dat vrijkomt bij een bepaalde temperatuur en dan ontbrandt. Als alle gas is verbrand, resteert slechts een klein beetje as, dat bestaat uit onbrandbare mineralen. Dit proces heet een volledige verbranding en vindt plaats vanaf circa 700 graden. Wordt deze temperatuur niet bereikt? Dan gaan de houtgassen onverbrand door de schoorsteen naar buiten, ontstaat er een onvolledige verbrand en dát moeten we dus voorkomen!