Jouw ideale houtkachel, in 3 stappen helpen wij je verder bij deze zoektocht!

Stap 1:

Jouw ideale houtkachel maakt het binnen behaaglijk warm. Niet te heet. Niet te koud. Nee, precies goed.

Is het buiten ijskoud, dan moet de kachel harder kunnen branden. Is het buiten al wat warm, dan mag de haard wat zachter branden. Om dit te kunnen regelen moet het vermogen van je houtkachel passen bij de ruimte waar die komt te staan. Dat klinkt simpeler dan het is. We leggen dat graag aan je uit.

De hoeveelheid hout bepaalt de warmte

De hoeveelheid warmte die een kachel kan afgeven, bepaal je met de hoeveelheid hout die je op het vuur legt. Ofwel, de kachel kan nooit meer energie geven, dan dat je er aan energie in steekt. Meer hout meer warmte, minder hout betekent minder warmte. Logisch, want het hout brandt, niet de kachel.

Minimale brandstof

Een kachel heeft ook een minimale hoeveelheid energie nodig om op bedrijfstemperatuur te blijven. Kortom, met te weinig hout brandt de houtkachel het niet goed, dan komt ie niet op gang. Denk maar aan een auto, geef je te weinig gas, dan stottert de motor of slaat die af. Dat geldt ook voor iedere houtkachel en per model verschilt die hoeveelheid weer, dat heeft met de constructie van het toestel te maken. Stook je een houtkachel op een te laag pitje dan kan alle techniek in de kachel het vuur niet goed verzorgen en regelen.

Maximale brandstof

Je kunt een kachel ook overbelasten, ofwel kapot stoken. Meestal merk je dat wel, als je er nauwelijks nog hout in krijgt. De fabrikant geeft die maximale hoeveelheid altijd aan in de bijgevoegde handleiding. Maar sommige mensen vergeten deze documentatie te lezen, stoken de kachel veel en veel te hard door omdat vuur hen zo fascineert!

Vermogensbereik versus capaciteit van een houtkachel

Die minimale en maximale hoeveelheid warmte noemen we het vermogensbereik. Niet te verwarren met capaciteit. Dit laatste wordt vaak door de fabrikant wordt aangegeven op de kachel. De capaciteit is het vermogen in kilowatt (kW) waarop de houtkachel is getest in een laboratorium. Dat zegt ook wel iets over de kachel, maar vaak te weinig over de praktijk. Een 8kW houtkachel kan misschien al goed werken op 3kW en doorgestookt worden tot 15kW.

Vermogensbereik

Dus, stap 1 is er zeker van te zijn dat het vermogensbereik van een kachel past bij je ruimte. Dat vermogensbereik is meestal gebaseerd op de stookervaringen met de betreffende houtkachel. Zowel de fabrikant als de kachelspecialist hebben zo’n houtkachel op meerdere manieren gestookt, met verschillende soorten hout. Veel hout, weinig hout, in goed en slecht geïsoleerde huizen, in hartje winter en het voorjaar. Maar dan nóg bepaal jij hoe die bij jou brandt. Dat ligt namelijk aan jouw eigen stookgedrag en de situatie bij jou in huis.

De eerste stap bij het uitzoeken van een houtkachel

Dit was de eerste stap naar jouw ideale kachel. Ook handig om te weten is of je de houtkachel zoekt voor de warmte of gezelligheid. Dit kan uiteraard ook een combinatie zijn. Gezellige warmte, daar is een houtvuur namelijk heel goed in. Maar een kachel die het altijd te heet maakt is niet gezellig, dus dat vermogensbereik blijft belangrijk. In stap 2 geven we je advies over warmte versus gezelligheid en in stap 3 delen we informatie over snel-warmte versus traag-warmte.