De soms felle reacties op rookoverlast van houtkachels zijn begrijpelijk. Het is namelijk erg vervelend om last te hebben van de rook van de buren en vaak laat de onruststoker zich niet graag aanspreken op zijn stookgedrag. Jammer, want deze discussie is makkelijk te vermijden. Houtstoken zonder overlast is namelijk mogelijk met de juiste kennis en technieken.

Moderne techniek in een houtkachel en kennis van goed stoken maakt een klachten vrij houtvuur mogelijk maakt

Voor een gemeente is rookoverlast een hardnekkig probleem. Juist omdat de onruststoker zich moeilijk laat corrigeren en de handvatten voor handhaving vaak ontbreken.

Maar rookoverlast is helemaal niet nodig. Er is voldoende moderne techniek en kennis van goed stoken beschikbaar om houtstoken zonder overlast mogelijk te maken. Moderne techniek overigens, die in onze buurlanden reeds jaren verplicht is gesteld. Niet in Nederland helaas, waar een oud omgebouwd olievat na een middagje klussen aan de CE eisen voldoet*.

Een vlucht over het Nederlandse haardenlandschap geeft een interessante kijk op het probleem van rookoverlast. Als je het met een snelweg zou vergelijken, dan rijden daar de ossenkarren, oldtimers en hybride auto’s kriskras door elkaar. Moet je je dat eens voorstellen: middeleeuws, vooroorlogs en hedendaags, allemaal op dezelfde weg. Met als opvallende minderheid de moderne techniek. Het overgrote deel van alle houthaarden in Nederland brandt vooroorlogs of middeleeuws**. Erg romantisch, maar niet zo verstandig blijkt nu.

Er valt dus veel te winnen op dit gebied. En dat alles begint met zelfbewustzijn, kennis van stoken en het juiste gebruik van de kachel.

Lees hier alles over de eerste stappen om verantwoord te stoken

* Minimale eisen aan een houthaard in Nederland zijn 30 tot 50% rendement, 12.500 mg/m3 CO emissie, geen stof eis. In Duitsland geldt 73 tot 75% rendement, 1.250 mg/m3 CO en maximaal 40mg/m3 stof.

** Van de 1,3 miljoen hout gestookte haarden in Nederland, is 85% ouder dan 20 jaar. Bijna de helft is een open gestookte haard zonder verbrandingstechniek en het overgrote deel is niet gekeurd. (CBS 2010, TNO 2016)

 

Wij blijven graag ook in de toekomst hout stoken zonder overlast. Jij ook? Teken dat de steunpetitie houtvuur.