Wanneer ik gezellig mijn houtkachels stook kunnen onze buren dat niet zien en ook niet ruiken. Hoe verhoudt dit zich nu tot de huidige discussie over houtrook en overlast?

Mijn ervaring na het trainen van meer dan 1000 houtstokers: hout stoken geeft plezier, rust en ontspanning. Houtstoken lijkt eenvoudig, men is welwillend, maar het ontbreekt vaak aan kennis en kunde. Terwijl juist kennis leidt tot beter stookgedrag. Ruim 90% van de bezoekers zegt het na zo’n training anders te gaan doen.

Hoe brandt vuur?

Als ik bij de kern kom zie ik het volgende: hout brandt niet. Hout ontgast vanaf circa 150 graden celsius. Nagenoeg volledige verbranding vindt plaatst vanaf circa 700 graden celsius. Wordt deze temperatuur niet bereikt? Dan gaan de houtgassen onverbrand door de schoorsteen naar buiten, dát moet je dus voorkomen want dit kan leiden tot overlast.

overlast houtkachel

Rookpluimen boven de schoorsteen, een slechte zaak en een teken van handelen zonder kennis

Samen sterk voor verantwoord hout stoken

Tegenstanders van houtstook komen vaak met de gekste cijfers en vergelijkingen. Oneigenlijke claims die leiden tot polarisatie, terwijl de nuance dan ver te zoeken is, dat leidt niet tot een oplossing. En altijd weer het frame door te beginnen met een astmapatiënt of ‘deskundige’ (ik heb trouwens ook astma). Men gaat echter vaak uit van onvolledige verbranding: tot wel een factor 1000 viezer dan zoals ik stook. Laten we gezamenlijk onze energie steken in het weer leren stoken van de stoker. Deel jouw kennis met je familie, vrienden en buren. Laten we samen houtstoken met kennis. Dat is in mijn optiek de meest eenvoudige route naar een schone en gewenste situatie.

Ook in de toekomst blijven genieten van houtvuur? Teken dan de steunpetitie!