De langzame stralingswarmte van een speksteen houtkachel doet een mens goed. Dat stelt de Duitse brancheorganisatie AdK in de media. We hebben hun persbericht vrij vertaald.

In de herfst en in de winter hebben veel mensen last van verkoudheid en griepinfecties. In het voorjaar neemt het aantal gevallen van aandoeningen van de luchtwegen meestal toe. Gezonde voeding, voldoende slaap, niet te veel stress en voldoende lichaamsbeweging worden ons aangeraden om onze weerstand op peil te houden.

Luchtwegen blijven bij de meeste mensen gezond bij voldoende frisse lucht, thee en oude vertrouwde middelen als knoflook, gember, chili en essentiële oliën. Ook een goede leefomgeving heeft invloed. Het vermijden van te droge lucht is nodig. Een luchtvochtigheid in woonkamers van 40-60% wordt als optimaal beschouwd.

Versterken zelfhelend vermogen

Wat veel mensen niet weten is dat ook een accumulerende kachel, denk hierbij aan een speksteenkachel, kan bijdragen aan een goed binnenklimaat. Dit door haar fijne stralingswarmte. De infraroodwarmte van een speksteenkachel brengt ontspanning en kan helpen bij het zelfhelend vermogen van het lichaam.

De meeste mensen hebben wel gehoord van infraroodbehandelingen. Deze warmtetherapie wordt gebruikt door artsen en fysiotherapeuten. Dit wordt toegepast voor het verlichten van ontstekingen in het KNO-gebied en bij spier- en gewrichtspijn. De natuurlijke en milde infrarode warmtestraling van een accumulerende kachel kan een vergelijkbaar positief effect op mensen hebben. De warmte is namelijk vergelijkbaar met de stralingswarmte van de zon.

Het speksteen van deze kachels (aan de binnen- en buitenkant) geeft langdurig fijne warmte af. Wat er voor zorgt dat een revitaliserende dieptewerking op een lichaamsvriendelijke manier tot stand komt. Het penetreert in het onderhuidse weefsel, geeft energie af aan de aangrenzende weefsellagen, zet de bloedvaten uit en stimuleert de bloedsomloop. Door het bloed en de lymfe worden ook diepere lichaamsgebieden en inwendige organen bereikt. Dit verbetert de bloedcirculatie en stimuleert de stofwisseling. Het lymfestelsel wordt gestimuleerd en stoffen die pijn en ontsteking veroorzaken kunnen sneller worden verwijderd.

Ook effect op psychologisch niveau

De warmte van een (accumulerende) speksteenkachel kan ook een positief effect hebben op het mentale en psychologische welzijn. Verschillende wetenschappelijke studies hebben bevestigd dat houtkachelstokers zich beter voelen, bovengemiddeld gezond, tevreden en succesvol zijn. Wij adviseren u bij gezondheidsklachten in alle gevallen medisch advies in te winnen om vast te kunnen stellen of warmtebehandeling voor u een veilige en heilzame werking zou kunnen hebben.

Ook in de toekomst blijven genieten van de warmte van haarden en kachels? Teken dan de steunpetitie ‘Houtvuur’