Rond het vuur van de houtkachel is het al snel gezellig. En heerlijk warm bovendien. Toch is het handig om vooraf te weten of je jouw ideale kachel straks gaat stoken voor de warmte of juist voor de sfeer. Waar ligt voor jou de nadruk?

Puur de voor gezelligheid houtstoken

Want stel nu dat je alleen een houtkachel wilt kopen voor de sfeer, dan zijn er een aantal punten waar je op moet letten. Zo’n kachel mag het bijvoorbeeld vooral niet te warm maken en moet ook gestookt kunnen worden als het buiten niet ijskoud is. Gewoon voor de gezelligheid stoken in het voorjaar, in het weekend, omdat er bezoek is. Een houtkachel verbindt namelijk mensen en zorgt ervoor dat ze zich beter voelen.

Maar goed, een kachel moet daarop gebouwd zijn anders wordt het veel te heet binnen en daar is weinig gezelligs aan. Bovendien is de kans groot dat je het vuur ook wilt zien, waardoor je nóg meer directe warmte krijgt. Ook al stook je niet voor de warmte, het vuur kan niet anders dan warmte afgeven. Dus voor een gezellige kachel moeten praktische vragen beantwoord worden. Behalve dan dat je de kachel ook mooi moet vinden.

Houtstoken voor de warmte

Zoek je juist een kachel voor de warmte, dan zijn ineens andere vragen van belang. Belangrijk is te weten welke ruimte je warm wilt hebben. Alleen de woonkamer of misschien wel de hele benedenverdieping. En wil je graag dat de kachel het tot aan de volgende ochtend warm maakt. Wel handig voor het spitsuurtje in de ochtend. Het kan zomaar zijn dat de meest praktische kachel niet eens de mooiste is.

De ideale combi bij de keuze voor een houtkachel

Gelukkig kan een combinatie van warmte en sfeer heel goed samen bij een houtkachel. Een houtvuur brengt namelijk heerlijke en gezellige warmte. Het zou natuurlijk ideaal zijn als de meest praktische kachel, voor jou ook de mooiste is.