Als het vuur in de kachel brandt, verspreidt het zijn warmte. Alleen de manier waarop deze warmte wordt verspreid, kan per kachel verschillen. Ervaar het zelf en bepaal zelf welke warmte het beste bij jou en je ruimte past.

Wat vele mensen niet weten is dat er een verschil kan zitten in het soort warmte dat een houtkachel afgeeft. Zo kan er onderscheid gemaakt worden tussen twee soorten warmte: stralingswarmte en convectiewarmte. Zo kies je de kachel en de warmte die bij jou past!

Stralingswarmte is een langzame en intense warmte. Het is te vergelijken met de warmte van de straling van de zon. Stralingswarmte geeft je van binnen een heerlijk warm gevoel. Dit gevoel heeft met de golflengte van de infraroodstraling van een houtvuur te maken en blijft daardoor ook langer hangen. Stralingswarmte verwarmt jou als mens, de ruimte en het interieur.

Convectiewarmte verwarmt daarentegen juist de lucht. Deze warmte voel je sneller en verspreidt zich makkelijker. Alleen blijft deze warmte minder lang hangen en voelt het anders aan dan stralingswarmte. Dat komt omdat langsstromende lucht de warmte afkoelt.

Kortom; de stralingswarmte is te vergelijken met de warmte van een deken. De warmte van convectiekachel is te vergelijken met de warmte van een föhn en ervaar je eerder.

Leer hier (nog) meer over verschillende soorten warmte.