Wetenschappelijke studies door gerenommeerde onderzoeksinstituten hebben bevestigd dat eigenaars van een houtkachel zich beter voelen, gezonder, gelukkiger en succesvoller zijn dan mensen zonder.

De studie van het Instituut voor Ecologische Strategieën (München), de REAL Instituut (München), de Academie voor Duurzaam Bouwen e.V. (Tholey) en de Hogeschool voor Techniek en Economie van Saarland en het Saarland Ecologisch Centrum (Saarbrücken) in opdracht van de AdK (Duitse brancheorganisatie) uitgevoerd.

De natuurlijke warmtestraling van een tegelkachel heeft een zeer positief effect op het fysieke en mentale welzijn. Het creëert een aangename leefomgeving en is een bron van gezondheid, veiligheid en ontspanning.

Studie mentaal en fysiek welzijn van kachelbezitters
De studie, ” mentaal en fysiek welzijn van kachelbezitters” leverde op: 50% van de ondervraagde kacheleigenaren voelden zich “niets meer te wensen – goed”, tegenover slechts 28,6% van de niet-eigenaars. 93% van de eigenaren beoordeelden hun gezondheid als “goed”, terwijl niet-eigenaren, maar slechts 61,4%. “Alles is in orde op dit moment” werd bevestigd door 98% van de eigenaren van: (slechts 87,1% van de niet-eigenaren).

De resultaten pleiten voor de aankoop van een houtkachel.
Om betrouwbare resultaten over de fysiek en mentaal welzijn te verkrijgen, werden kachelbezitters  en niet-bezitters in heel Duitsland geïnterviewd met behulp van twee vragenlijsten. De “Freiburg Personality Inventory (FPI),” een test die de “stemming” van testgroepen in vergelijking met de totale bevolking mogelijk maakt. En de “gevoeligheidsvragenlijst”, die informatie verschaft over de vergelijkbaarheid van specifieke persoonlijkheidskenmerken van respondenten.

Bron: Instituut voor Ecologische Strategieën (München), de REAL Instituut (München), de Academie voor Duurzaam Bouwen e.V. (Tholey) en de Hogeschool voor Techniek en Economie van Saarland en het Saarland Ecologisch Centrum (Saarbrücken)

 

Zelfbewust, huiselijk en sociaal
De meerderheid van de ondervraagde kachelbezitters is tussen de 35 en 50 jaar oud. Ze voelen zich zelfverzekerd op het werk, houden van familie en kinderen en van de huiselijke harmonie. De houtkachel wordt beschouwd als een “zaak van het hart”. De meerderheid van de eigenaren ziet hun kachel als “mooi en gezellig”. Veel mensen komen tot rust bij hun kachel, laden weer op voor de volgende uitdaging en brengen er samen met het gezin kostbare ‘quality time’ door.

Verlost van de waan van de dag
De wereld waarin we werken en leven staat bol van de hectiek. Na een drukke dag vol stress en is het goed om onszelf bewust even ‘uit te zetten’, om bij te komen en de batterij op te laden. Een persoonlijke time-out bij de houtkachel of -haard is ideaal om weer ‘te landen’.

Een natuurlijke warmtebron zorgt voor meer balans en kwaliteit van leven, geborgenheid en rust. Iedereen die de knusse warmte van een houtkachel op zijn lichaam heeft gevoeld, wil dit rustgevende gevoel niet meer missen. Een flikkerend vlammenspel, de geur van het bos, het warme licht, de vage gekraak en vooral de rustgevende, diep doordringende straling, die een kachel afgeeft, wordt door veel mensen ervaren als stress verminderend en zeer ontspannend. Mensen raken door de meditatieve werking van een houtvuur snel verlost van de waan van de dag.