Kijk naar het houtvuur en ontdek hoe de vlammen wat zeggen over de groei van het hout

Om een boom echt te zien groeien, moet je extreem veel geduld hebben. In het prilste begin, als de eerste loot wordt verlicht door de zon, zou je de veranderingen kunnen waarnemen als je er een paar weken voor uittrekt. Maar het duurt vele tientallen jaren voor een boom om te groeien tot volle wasdom en even lang hebben wij nodig om te snappen hoe die groeit.

Er is een verband te ontdekken tussen het vlammenspel en de groei van het hout: kijk goed naar de vlammen in een houtvuur. Zo ontdek je vanzelf hoe de boom heeft gegroeid. De eigenschappen van de vlammen verklaren de manier hoe een boom heeft gegroeid.

Trage en langzame vlammen

Een reusachtige eik doet er vele jaren over om zo’n grote, majestueuze boom te worden. Zijn hout brandt op dezelfde manier: een traag, langdurend vuur met sterke vlammen en hete sintels. Een ideaal vuur om je huis mee te verwarmen. Vrijwel hetzelfde geldt voor beuken, dat vergelijkbare eigenschappen heeft als eiken. Beide zijn sterke, krachtige en langzaam groeiende bomen en zo branden ze ook.

Snelle en onrustige vlammen

Iets heel anders geldt voor spar of den, dat zijn snelgroeiende en veel korter levende bomen. Deze houtblokken branden snel en hevig. Dat geeft een vuur dat kortdurend is en heet. Ideaal om een vuur mee te starten, maar niet geschikt om je huis mee te verwarmen. Het zou ook een enorme houtopslag vergen.

Ontdek het zelf

Weer een ander fascinerend aspect van de energiebron hout. Je kunt het zelf uitproberen. Kijk hoe dennen, essen, iepen en berken branden om te zien hoe ze groeien.

Ook in de toekomst blijven genieten van een houtvuur? Teken dan de steunpetitie