Een brandend houtvuur fascineert. Kijken naar flikkerende vlammen is een aangenaam tijdverdrijf. Maar het prachtige vuurbeeld is niet het enige voordeel van een houthaard. Steeds meer mensen kiezen met houtkachels voor meer conventionele vormen van (sfeer)verwarming – hier zijn enkele redenen waarom u zou kunnen overwegen hetzelfde te doen:

Goedkoper

Elektriciteit en gas zijn de duurste brandstoffen om te gebruiken om uw huis te verwarmen. Ter vergelijking: in 2018 kostten goed gedroogde houtblokken ongeveer 7 eurocent per kWh, terwijl elektriciteit 20 eurocent per kWh kost.

Milieuvriendelijker

Het klinkt misschien niet logisch om te stellen dat het verbranden van hout een milieuvriendelijke manier is om je huis te verwarmen. Afhankelijk van waar u uw brandstof vandaan haalt, is hout veel beter voor de planeet dan een elektrisch of gasgestookt vuur.

Brandhout afkomstig van gecultiveerde bossen is een hernieuwbare energiebron, aangezien geveld hout steeds wordt vervangen door nieuwe bomen. Het is aan te raden om hout uit uw omgeving te betrekken. Dit vermindert niet alleen de ecologische voetafdruk, het helpt ook uw lokale economie.

Hoe efficiënt uw brandhout is, hangt af van het vochtgehalte – hoe droger hoe beter, omdat hierdoor minder rook en schadelijke emissies worden geproduceerd. Gebruik als regel houtblokken die zijn gedroogd gedurende minimaal twee jaar, zodat het vochtgehalte minder dan 15% is.

Onafhankelijker

De meeste van ons zijn gewend aan het comfort van centrale verwarming. Maar wat is er nu fijner dan op koude avonden voor een vuur te zitten en erover na te denken dat u geen energiebedrijf betaalt voor dit voorrecht. Het is ook een troost om te weten dat in het geval dat uw elektriciteit of gas wordt afgesneden, misschien bij extreem weer, u altijd een blok hout in het vuur kunt stoppen en warm kunt blijven terwijl de storm buiten woedt.

Gezelliger

Behalve de heerlijke warmte, is er nóg een goede reden om met elkaar bij het vuur te zitten. Het is er gezellig!