Verantwoord stoken begint bij het gebruik van ‘droog hout. Maar wat is nu eigenlijk droog hout? En weet je of hout droog genoeg is om te stoken in de houtkachel?

Laten we er maar gelijk een klassieke uitspraak ingooien, meten is weten. Om erachter te komen of hout droog genoeg is om te stoken moet je het vochtgehalte meten met een speciale houtvochtmeter. Een musthave voor iedere houtstoker. De Groene Stoker adviseert een vochtpercentage rond de 15%, liefst niet hoger. Onder de 12% kom je niet met natuurlijke droogmethoden, dit komt door het chemisch gebonden vocht. Maar… hoe meet je dan het vochtpercentage?

Dé beste manier om het vochtpercentage van hout vast te stellen

Dé truc om houtvocht te meten is een houtblok eerst doormidden te hakken. Meet vervolgens de binnenkant, oftewel die delen waar het hout juist nog aan elkaar zat. Meet op meerdere punten en horizontaal ten opzichte van de groeirichting van de boom, dan voorkom je dat je twee keer dezelfde houtader aanprikt. Tel vervolgens de verschillende percentages van het vocht bij elkaar op en deel dat getal door het aantal keren dat u gemeten heeft. Zo komt u tot een gemiddeld vochtpercentage van een blok hout.

Het geluid van droog hout

De klank van hout, als je twee blokken tegen elkaar slaat, schijnt ook richtinggevend te zijn. Wij zijn voorzichtig met dit soort methoden, omdat wij echt niet kunnen horen of er nu 20 of 25% vocht aanwezig is.

Waarom droog hout stoken?

Om op een verantwoorde manier hout te stoken, zijn een aantal factoren van belang. Een van de belangrijkste factoren is het gebruik van droog en schoon hout. Nat hout bevat namelijk veel vocht. En dat zorgt ervoor dat er tijdens het ontbrandingsproces veel energie verloren gaat en dat zorgt er weer voor extra rookontwikkeling, uitstoot en een hoge emissie wat nergens voor nodig is.. Om erachter te komen hoe droog het hout is, raden we vanuit De Groene Stoker aan om altijd vooraf het vocht meten.

Hoe kom ik aan een houtvochtmeter?

Houtvochtmeters zijn al verkrijgbaar vanaf € 20,- en voldoen prima. Ze zijn online te verkrijgen of te koop in de bouwmarkt.