Hoe hoort het vuur in een houtkachel uit te gaan?

Het is winter. Buiten is het koud. En binnen is het warm en gezellig. Na een hele avond flink doorgestookt te hebben met droog hout in je kachel, is het tijd om naar bed te gaan. Hoe dan verder met je vuur in de kachel? Wat je in ieder geval niet moet doen is de kachel smoren.
Een korte uitleg: de meeste moderne kachels hebben de mogelijkheid voor beluchting van onderen en van boven. Onderlucht is dan handig voor een snelle opstart (net als een start met de deur op een kier), na die opstart stop je de beluchting van onderen. Met smoren bedoelen we het onnodig knijpen van de lucht die van boven komt. Je kunt dit eenvoudig controleren, want als je teveel smoort zal de kachelruit aanslaan. Belangrijk om te weten: je stuurt de kachel met de hoeveelheid hout en niet door te smoren.

Wat moet je dan wel doen?

In de uitbrandfase verbranden houtresten, hoofdzakelijk koolstof. Stofemissies lopen terug, maar de temperatuur kan nog heel hoog zijn. Het advies is om gewoon te blijven stoken met de bovenlucht open en de onderlucht dicht. Dat laatste is erg belangrijk, want beluchting van onderen kan nu zorgen voor een soort smidsvuur waarbij de temperatuur zo hoog oploopt dat dit tot vorming van stikstofoxiden kan leiden.
Uit laten gaan op de normale manier dus, best eenvoudig!