De soms felle reacties op rookoverlast van houtkachels begrijpen wij. Het is namelijk erg vervelend om last te hebben van de rook van de buren en vaak laat de onruststoker zich niet graag aanspreken op zijn stookgedrag. Het blijkt een gevoelig onderwerp. Het lijkt wel alsof de stoker in zijn trots wordt geraakt als je over zijn stookgedrag begint. “Hij” inderdaad, want vaak betreft het een kerel.

Moderne techniek in een houtkachel en kennis van goed stoken maakt een klachten vrij houtvuur mogelijk maakt

Voor een gemeente is rookoverlast een hardnekkig probleem. Juist omdat de onruststoker zich moeilijk laat corrigeren en de handvatten voor handhaving vaak ontbreken.

Maar rookoverlast is helemaal niet nodig. Er is voldoende moderne techniek en kennis van goed stoken beschikbaar om houtstoken zonder overlast mogelijk te maken. Moderne techniek overigens, die in onze buurlanden reeds jaren verplicht is gesteld. Niet in Nederland helaas, waar een oud omgebouwd olievat na een middagje klussen aan de CE eisen voldoet*.

Een vlucht over het Nederlandse haardenlandschap geeft een interessante kijk op het probleem van rookoverlast. Als je het met een snelweg zou vergelijken, dan rijden daar de ossenkarren, oldtimers en hybride auto’s kriskras door elkaar. Moet je je dat eens voorstellen: middeleeuws, vooroorlogs en hedendaags, allemaal op dezelfde weg. Met als opvallende minderheid de moderne techniek. Het overgrote deel van alle houthaarden in Nederland brandt vooroorlogs of middeleeuws**. Erg romantisch, maar niet zo verstandig blijkt nu.

 

En toch komt uit deze harrewar van verschillende houthaarden een enorme hoeveelheid energie. Bijna net zoveel als aan energie wordt geproduceerd door alle grote windmolens in Nederland***.

Moderne techniek in een houtkachel en kennis van goed stoken maakt een klachten vrij houtvuur mogelijk. Klachten vrij, maar niet uitstoot vrij. Voor zover wij weten bestaat er geen vorm van energieopwekking zonder emissie. Dus ook niet van hout.

Dat maakt de bron, daar waar de energie vandaan komt, zo relevant. In het geval van stookhout, de boom. Het lijkt wel of we met zijn allen zijn vergeten dat het een prachtige bron van energie kan zijn. Een energiebron met super eigenschappen: het groeit gratis en stoot zuurstof uit. Hoe geweldig is dat!? Ook maakt de boom (een eik in dit geval) in ongeveer 50 jaar tijd voldoende energie om een huishouden een seizoen lang te verwarmen.

We gaan nog even door: stookhout is draagbaar, super veilig,  bomen zijn te voet bereikbaar en met louter spierkracht kun je van een boom, stookhout maken. Moet niet, maar kan wel.

Volgens ons zijn we een beetje vergeten hoe bijzonder de energiebron hout is en kan het geen kwaad dat wat meer aan het daglicht te brengen.

De Groene Stoker

 

* Minimale eisen aan een houthaard in Nederland zijn 30 tot 50% rendement, 12.500 mg/m3 CO emissie, geen stof eis. In Duitsland geldt 73 tot 75% rendement, 1.250 mg/m3 CO en maximaal 40mg/m3 stof.

** Van de 1,3 miljoen hout gestookte haarden in Nederland, is 85% ouder dan 20 jaar. Bijna de helft is een open gestookte haard zonder verbrandingstechniek en het overgrote deel is niet gekeurd. (CBS 2010, TNO 2016)

*** Jaarlijkse opbrengst hout gestookte haarden 18Peta Joules, jaarlijkse opbrengst windmolens 17Peta Joules. (TNO 2015)