Jouw ideale kachel maakt het binnen behaaglijk warm. Niet te heet, niet te koud, precies goed.

Is het buiten steenkoud, dan moet ie harder kunnen. Is het buiten al wat warm, dan mag het wat zachter. Daarvoor moet het vermogen van je kachel passen bij de ruimte waar die komt te staan. Dat klinkt simpeler dan het is. We leggen dat graag voor je uit.

Gas geven met hout
De hoeveelheid warmte die een kachel kan afgeven, bepaal je met de hoeveelheid hout die je op het vuur legt. Ofwel, de kachel kan nooit meer energie geven, dan je er aan energie in steekt. Meer hout meer warmte, minder hout minder warmte. Logisch, want het hout brandt, niet de kachel.

Minimaal
Een kachel heeft ook een minimale hoeveelheid energie nodig om op bedrijfstemperatuur te blijven. Kortom, met te weinig hout doet ie het niet goed, dan komt ie niet op gang. Denk maar aan een auto, geef je te weinig gas, dan stottert de motor of slaat af. Dat geldt voor iedere kachel en per kachelmodel verschilt die hoeveelheid weer, dat heeft met de constructie te maken. Stook je een kachel op een te laag pitje dan kan alle techniek in de kachel het vuur niet goed verzorgen.

Maximaal
Je kunt een kachel ook overbelasten, naar z’n gortje stoken. Meestal merk je dat wel, als je er nauwelijks nog hout in krijgt. De fabrikant geeft die maximale hoeveelheid altijd wel aan, maar ja, sommige mensen kunnen het niet helpen. Dat vuur fascineert zo!

Vermogensbereik versus capaciteit
Die minimale en maximale hoeveelheid warmte noemen we het vermogensbereik. Niet te verwarren met capaciteit, wat vaak door de fabrikant wordt aangegeven op de kachel. De capaciteit is het vermogen in kilowatt (kW) waarop de kachel is getest in een laboratorium. Dat zegt ook wel iets over de kachel, maar vaak te weinig over de praktijk. Een 8kW kachel kan misschien al goed werken op 3kW en doorgestookt worden tot 15kW.

Vermogensbereik
Dus, stap 1 is er zeker van te zijn dat het vermogensbereik van een kachel past bij je ruimte. Dat vermogensbereik is meestal gebaseerd op de stookervaringen met de kachel. Zowel de fabrikant als de kachelspecialist hebben zo’n kachel op meerdere manieren gestookt, met verschillende soorten hout. Veel, weinig, in goed en slecht geïsoleerde huizen, in hartje winter en het voorjaar. Maar dan nóg bepaal jij hoe die bij jou brandt. Jouw kachelspecialist helpt je verder.

Stap 2 en 3
Dit was stap 1 naar jouw ideale kachel. Ook handig om te weten is of je de kachel zoekt voor de warmte of gezelligheid. Kan ook een combi zijn. Gezellige warmte, daar is een houtvuur namelijk heel goed in. Maar een kachel die het altijd te heet maakt is niet gezellig, dus dat vermogensbereik blijft belangrijk. In stap 2 meer over warmte versus gezelligheid en in stap 3 meer over snel-warmte versus traag-warmte.