De langzame stralingswarmte van een speksteen houtkachel doet een mens goed. Dat stelt de Duitse brancheorganisatie AdK. We hebben hun persbericht vrij vertaald.

In de winter en lente hebben veel mensen last van verkoudheid en griepinfecties. In het voorjaar neemt het aantal gevallen van aandoeningen van de luchtwegen meestal toe. Gezonde voeding, voldoende slaap, niet te veel stress en voldoende lichaamsbeweging worden ons aangeraden om onze weerstand op peil te houden.

Luchtwegen blijven bij de meeste mensen gezond bij voldoende frisse lucht, thee en oude vertrouwde middelen als knoflook, gember, chili en essentiële oliën. Ook een goede leefomgeving heeft invloed. Het vermijden van te droge lucht is nodig. Een luchtvochtigheid in woonkamers van 40-60% wordt als optimaal beschouwd.

Versterken zelfhelend vermogen
Wat veel mensen niet weten is dat ook een accumulerende kachel kan bijdragen aan een goed binnenklimaat door haar milde stralingswarmte. De infraroodwarmte van de kachel brengt ontspanning en kan helpen bij het zelfhelend vermogen van het lichaam.

De meeste mensen hebben wel gehoord van infraroodbehandelingen. Deze warmtetherapie wordt gebruikt door artsen en fysiotherapeuten, bijvoorbeeld voor het verlichten van ontstekingen in het KNO-gebied en bij spier- en  gewrichtspijn. De natuurlijke en milde infrarode warmtestraling van een accumulerende kachel kan een vergelijkbaar positief effect op mensen hebben, vergelijkbaar met de stralingswarmte van de zon.

Het keramiek van kachels (aan de binnen- en buitenkant) geeft langdurig milde warmte af, waardoor een revitaliserende dieptewerking op een lichaamsvriendelijke manier tot stand komt. Het penetreert in het onderhuidse weefsel, geeft energie af aan de aangrenzende weefsellagen, zet de bloedvaten uit en stimuleert de bloedsomloop. Door het bloed en de lymfe worden ook diepere lichaamsgebieden en inwendige organen bereikt. Dit verbetert de bloedcirculatie en stimuleert de stofwisseling. Het lymfestelsel wordt gestimuleerd en stoffen die pijn en ontsteking veroorzaken kunnen sneller worden verwijderd.

Ook effect op psychologisch niveau
De warmte van een (accumulerende) kachel kan ook een positief effect hebben op het mentale en psychologische welzijn. Verschillende wetenschappelijke studies hebben bevestigd dat kachelstokers zich beter voelen, bovengemiddeld gezond, tevreden en succesvol zijn. Wij adviseren u bij gezondheidsklachten in alle gevallen medisch advies in te winnen om vast te kunnen stellen of warmtebehandeling voor u een veilige en heilzame werking zou kunnen hebben.