‘Geniet van je houtkachel, stook zonder onnodige overlast. Zo houden we het niet alleen gezellig in huis, maar ook op straat’

Afgelopen stookseizoen hebben we als De Groene Stoker geadverteerd in de Telegraaf en deelden we in een advertentie een boodschap aan alle houtstokers in Nederland. Met de tekst ‘Geniet van je houtkachel, stook zonder onnodige overlast. Zo houden we het niet alleen gezellig in huis, maar ook op straat’ wilden we de Nederlandse houtstoker bewust maken van zijn eigen stookgedrag en hopen we in het algemeen dat Nederland beter gaat hout stoken.

Om Nederland beter te laten stoken, is het belangrijk dat elke stoker zich bewust is van de volgende aandachtspunten:

Stook de kachel goed door

Het is misschien wel de meest voorkomende oorzaak van onnodige overlast: te voorzichtig stoken, met te weinig hout, of verkeerd hout. Goed doorstoken met droog hout in een moderne kachel, dat is een hele grote aanrader. Want als je kachel niet goed op temperatuur komt of blijft worden niet alle houtgassen volledig verbrand. Als je goed doorstookt, gebeurt dit wel wat de bijkomende voordelen heeft: geen zichtbare rook buiten, goede verbranding en schone kachelruiten. En warme voeten natuurlijk!

Wanneer je dus niet goed doorstookt, ontbreekt het aan temperatuur om houtgassen (hout verandert in de kachel in houtgas) te verbranden. Dat kan o.a. leiden tot zwarte kachelruiten en boze buren. Met de juiste kennis en vaardigheden geniet je maximaal van je houtkachel, stook je  zonder onnodige overlast en houd je het niet alleen gezellig in huis, maar ook op straat!